SeneCura SeniorCentrum Štěrboholy

Povídání v češtině seniorům nestačí, mají angličtinu i němčinu

V SeniorCentru Štěrboholy si klienti k mnoha různým aktivizačním programům vybrali i další – posezení s angličtinou či němčinou. „Naši senioři se sejdou jednou týdně k angličtině a jednou týdně k němčině. Máme však i klienty, kteří navštěvují oba cizí jazyky,“ říká vedoucí aktivizace Andrea Bařinová. Dodává, že skupinku vždy vedou sami klienti. „Angličtinu vedou naši klienti Pavel Šár a Eva Plecháčová. Povídání v němčině je také s panem Šárem společně s Margit Strašíkovou.“

Lektoři mají s cizími jazyky velké zkušenosti. „Mám dvě sestřenice v Německu, za kterými jezdím, a díky tomu jsem se hodně zdokonalila v němčině. A je pravda, že vždy jsem to v Německu měla velmi ráda, jak jejich kulturu, tak i čistotu země,“ prozradila Margit Strašíková. Pavel Šár působil pro změnu pět let v Americe jako novinář, proto umí výborně angličtinu. „Tohle mé působení bylo velmi zajímavé, vůbec mohu říci, že jsem měl velmi rád svou práci,“ svěřil se Pavel Šár.

Každé jazykářské posezení je zhruba tak na hodinu, někdy se ale také protáhne, neboť senioři chtějí ještě nadále ve skupince probírat zážitky z cestování. „Kromě toho, že se senioři zdokonalují v cizích jazycích, slouží tato naše posezení také jako trénink paměti. Zároveň si klienti užívají sdílení zážitků s vrstevníky, vyprávějí, kde všude cestovali a jaké mají zážitky. „Někdy se dozvídáme neuvěřitelné věci,“ usmívá se Bařinová.

Předchozí článekDalší článek