SeneCura SeniorCentrum Štěrboholy

Klientům SeniorCentra Štěrboholy se splnilo přání

Vůně kávy, retro nábytek a příjemná atmosféra ke společnému posezení. Tak si klienti SeneCura Senior Centra Štěrboholy představovali novou kavárnu, kterou si díky programu společnosti Sodexo „Plníme přání seniorům“ a štědrým dárcům začnou užívat od 5. března. Slavnostního otevření ve 13:00 se zúčastnil starosta Dolních Měcholup Mgr. A. Jiří Jindřich, místostarostka Bc. Jana Doláková, ředitelka SeniorCentra Kateřina Vokálová a samozřejmě samotní klienti.

„Kavárnička bude sloužit klientům domova a fungovat jako reminiscenční, tedy vzpomínková místnost. S kolegyněmi jim budeme připravovat chutnou kávu nebo zajistíme občerstvení jako jsou zákusky nebo chlebíčky,“ vysvětluje Romana Vošalíková, aktivizační pracovnice SeniorCentra Štěrboholy. Návrat do dětství a vzpomínky na příjemné zážitky jsou jednou z možností, jak seniorům, včetně těch s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence, pomoci prožívat kvalitní a klidné stáří. „Mnoho našich seniorů touží například navštívit cukrárnu, kterou navštěvovali v mládí, nebo si dát kávu s příbuznými. Teď se jim to splní díky naší nové kavárničce,“ uvedla ředitelka SeniorCentra Štěrboholy Kateřina Vokálová.

Nová kavárna, na kterou domov získal finanční podporu 56 000 Kč, je vybavena kvalitním kávovarem na přípravu kávy, včetně nápojů jako je cappuccino či latté, stylovým nábytkem a dobovými doplňky. Senioři se na čas, který zde budou trávit, už moc těší. Třeba jako paní Boženka, šestadevadesátiletá klientka štěrboholského domova: „Nemohu se dočkat, až si dám pořádné kafíčko a sladký dortíček, v kavárničce budu hřešit se sladkým.“

Charitativní projekt Plníme přání seniorům“, který se snaží podporovat aktivní stáří a inspirovat samotné seniory, aby stále přemýšleli o svých tužbách a své budoucnosti, vznikl díky iniciativě společnosti Sodexo. Ta následně vyhlásila veřejnou sbírku na přání seniorů a ke každému vkladu od dárce přispěla stejnou částkou. Partnery programu jsou Diakonie ČCE, Asociace poskytovatelů sociálních služeb a projekt SenSen (Senzační senioři) – nadace Nadace Charty 77/Konta Bariéry.

 Další článek